Μέλι

Το μέλι παράγεται από το νέκταρ που συλλέγουν οι μέλισσες από τα άνθη (ανθόμελο) και τις μελιτώδεις εκκρίσεις δασικών φυτών. Στην Ελλάδα τα βασικά του είδη είναι το θυμαρίσιο, το πευκόμελο, το ρεικόμελο, το βαμβακόμελο, της ελάτης, της καστανιάς, των εσπεριδοειδών και του ηλίανθου. Η αξία του ήταν αναγνωρισμένη από την αρχαιότητα. Λόγω της πλούσιας χλωρίδας, το ελληνικό μέλι ποιοτικά και γευστικά συγκαταλέγεται στα καλύτερα παγκοσμίως.
honey_photoΗ διατροφική του αξία

Το μέλι αποτελείται από 70-80% από σάκχαρα, κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη και έχει υψηλή ενεργειακή και θρεπτική αξία, αφού απορροφάται άμεσα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Έχουν αναγνωρισθεί πάνω από 180 διαφορετικές ουσίες στο μέλι που το καθιστούν πολύτιμη τροφή. Περιέχει νερό σε ποσοστό 16%, οργανικά οξέα (δεκαοκτώ τον αριθμό), πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία σε μικρές ποσότητες (κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο κ.ά.), ένζυμα, συμπλέγματα πρωτεϊνών, βιταμίνες (Β2, Β6, C, D, E, παντοθενικό οξύ, φολικό οξύ κ.ά), φυσικές αρωματικές ουσίες κ.ά. Τα ανόργανα στοιχεία του μελιού συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό.
Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν είναι μόνο τα επιμέρους θρεπτικά συστατικά του μελιού αλλά, κυρίως, η συνύπαρξη όλων αυτών και ο τρόπος με τον οποίο δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Όσον αφορά στη θερμιδική του αξία 1 κουταλιά της σούπας μέλι, που ισοδυναμεί με περίπου 21 γρ.,  αποδίδει στον οργανισμό 64 θερμίδες (Κcal), ενώ η αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης έχει 84 θερμίδες. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί συμβουλεύουν να προτιμούμε το μέλι αντί για τη ζάχαρη.
Οφέλη του μελιού:

Το μέλι ωφελεί πολλαπλά τον οργανισμό.  Ειδικότερα, το μέλι είναι:

Τονωτικό: Περιέχει απλούς υδατάνθρακες (γλυκόζη, φρουκτόζη), που παρέχουν άμεσα ενέργεια στον οργανισμό μας, ενώ παράλληλα ωφελούν τη μνήμη. Θεωρείται, επίσης, αφροδισιακό, επειδή είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, τα οποία συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Τα καρύδια με μέλι, άλλωστε, έχουν τη φήμη του καλύτερου αφροδισιακού.

Ιαματικό: Η θεραπευτική του δράση οφείλεται στην πλούσια περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή και φαινολικό οξύ.

Έρευνα έχει δείξει ότι η ημερήσια κατανάλωση μελιού μειώνει τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος κατά δύο 24ωρα.

Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση μελιού βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού (της καρδιάς, του κυκλοφορικού και του ήπατος) και ανακουφίζει από στομαχοεντερικές παθήσεις

Καλλυντικό:  Το μέλι, λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας και της ιδιότητάς του να απορροφά και να διατηρεί το νερό είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για το δέρμα. Ωφελεί ιδιαίτερα τις ξηρές και αφυδατωμένες επιδερμίδες και τις επιδερμίδες που ταλαιπωρούνται από ακμή, ανοίγει τους πόρους και μαλακώνει το δέρμα. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά του συστατικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες, μεταξύ άλλων ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση, έχει, επομένως, πολύτιμες αντιγηραντικές ιδιότητες.

Επουλωτικό: Το μέλι επιταχύνει την επούλωση των πληγών, ενώ δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Η ιδιότητα αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι είναι υγροσκοπικό, δηλαδή «ρουφάει» την υγρασία από τα μικρόβια, με αποτέλεσμα να τα αφυδατώνει και να τα σκοτώνει.

Comments are closed